20 vuotta musikaaleja

(teksti ja toteutus: Sakari Bister)

Tiirismaan lukion  erilaisilla musiikkinäytelmillä, -produktioilla ja musikaaleilla on syvät juuret. Musikaaleja on esitetty viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana niin itsekirjoitetuista teoksista ja komedioista aina klassisimpiin broadway-musikaaleihin. Tiirismaan lukion motto ”älä tyydy vähään” näkyy musiikkiproduktioissakin: Kahden pitkän vuosikymmenen aikana  Tiirismaan lukio on toteuttanut tai ollut mukana toteuttamassa lähes 15 produktiota. Musiikin perinteet ovat Tiirismaalla vahvat, ja sen rinnalle on myöhemmin kehittynyt myös teatterinteon perinne. Lukion käyneitä musiikkiteatterin tekijöitä ovat muun muassa näyttelijät Joel Mäkinen, Jussi-Pekka Parviainen ja Tuukka Leppänen.

Musikaaleihin on osallistunut vuosien varrella aivan alusta alkaen Tiirismaan kaikista taiteenpuolista, musiikin lisäksi myös silloiselta tekstiili-ja kuvaamataitolinjalta. Musikaaleihin osallistuneet opiskelijat ovat saaneet tavallisesti produktioista 2-3 musiikin tai muun taideaineen kurssia sekä rutkasti kokemusta. Musikaaleihin on voinut osallistua laulun ja näyttelemisen lisäksi mm. lavastajana, puvustajana, ääniteknikkona tai orkesterin soittajana. Lukion rehtoreilla, musiikin- ja laulunopettajilla sekä kuvaamataidon opettajilla on ollut suuri rooli produktioiden valmistumisessa.

Ohessa hiukan enemmän musikaaliproduktioista, joita Tiirismaa on viime vuosikymmenillä tuottanut:

GREASE 

Tipalan ensimmäinen musikaaliproduktio oli Broadway-klassikko,  myöhemmin tehdystä musikaalielokuvasta tunnettu Grease. Sitä esitettiin koulun salissa vuosina 1999-2000.

OO MIKÄ NAINEN 

Suomalaisiin iskelmäkappaleisiin perustuva musiikkinäytelmä sai ensi-iltansa heti perään, vuonna 2000.

 Teos oli 70-luvun iskelmien innoittamana syntynyt tarina Antti Väkevästä ja hänen perheestään sekä kaveriporukan kasvusta kohti aikuisuutta. Käsikirjoitus Lealiisa Kivikari. Ohjaus Lasse Kantola. Musiikin sovitus ja harjoitus Tuula Lehto ja Tuomas Heroja. Puvustus Hanna Kaitila. Lavastuksen ohjaus Helena Kuikka-Tupala.

KADONNEET LAPSET 

Tämä musiikkinäytelmä sai ensi-iltansa Tiirismaan toteuttamana vuonna 2001. Teos muistetaan etenkin menevästä Hectorin musiikista, jonka pohjalle teos oli dramatisoitu.

AURINGON SYNTY 

sai ensi-iltansa vuonna 2002.

Tarina sijoittui Revontulien heimon aikaan ja sai innoituksensa Astuvansalmen kalliomaalauksista. Lealiisa Kivikari ohjasi runojensa pohjalta opiskelijoiden käsikirjoituksen syntyprosessia, josta syntyi maailmanmusiikillisesti polveileva, esihistorialliseen aikaan sijoittuva visuaalinen läpilaulettu teos. Musiikin sovitus Risto Permikangas ja Sanna Parviainen, sovitukset Santtu-Matias Rouvali. Ohjaus Lasse Kantola. Lavastuksen ohjaus Helena Kuikka-Tupala. Puvustus Hanna Kaitila.

Vuonna 2005 musiikkinäytelmän korvasi Lahti 100-näytelmäteos, jolla juhlittiin lukion kotikaupungin satavuotisjuhlaa. Teoksen ohjasi Lasse Kantola.

PETER PAN

Tiirismaan lukio jatkoi musikaalien esittämistä klassikkomusikaalilla Peter Pan, joka on Jukka Linkolan 80-luvulla Helsingin kaupunginteatterille tekemä musikaali. Musikaali sai ensi-iltansa koulun salissa tammikuussa 2006.

Musiikin sovitti Tiriismaan orkesterille kapellimestari Martti Peippo. Samana vuonna juhlittiin myös Lahden musiikkiluokkien 40-vuotista taivalta. Produktiossa oli mukana noin 70 opettajaa ja opiskelijaa. Tästä lähtien Tiirismaan lukio alkoi tuottamaan musikaaleja noin joka toinen vuosi.

WEST SIDE STORY

Tipalassa jatkettiin isojen amerikkalaisten broadway-musikaalien parissa, kun seuraavana produktiona oli vuorossa yksi maailman kuuluisimmista musikaaleista, West Side Story. Suurteos sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2008, ja sen ohjasi Suvi Halinen.

THE BOY FRIEND

Tiirismaa hyppäsi musikaalikomedioiden maailmaan esittämällä vuonna 2010 musikaalin The Boy Friend. Broadway-musikaalia esitettiin 21.1-28.1 tuttuun tapaan koulun liikuntasalissa, ja sen rakkausaiheinen tarina sijoittui 20-luvulle. Teoksesta muistetaan esimerkiksi tunnettu kappale Perfect Young Ladies.

Musikaalin ohjasi Suvi Vanhalakka, Musiikin johdosta vastasi Anna-Elina Tikkanen, ja Koreografina toimi Laura Peltoniemi.

INTO THE WOODS

Seuraavaksi tipalan musalinjalaiset hyppäsivät Stephen Sondheimin monimutkaisen musiikin maailmaan; seuraava produktio oli vuoden 1986 broadway-musikaali Into The Woods. Teos oli Mikko Koivusalon suomennus, ja se sai Tiirismaalla ensi iltansa vuonna 2012 koulun salissa. Esityksiä oli 13-1-22.1 välillä.

Kuva: Pia Rautio

Musikaalin ohjasi Lasse Kantola, ja musiikin johdosta vastasi jälleen Anna-Elina Tikkanen. Musikaali muistetaan etenkin yllättävästä ja menevästä tarinastaan, joka sekoitti useita Grimmin satuja keskenään.

SOUND OF MUSIC 

(kuvat: Sonja Siikanen)

Seuraavana musikaalina toteutettiin eräs maailman kuuluisimmista musikaaleista, ja suomessa erittäin suosittu Sound of Music. Musikaali sai ensi-iltansa vuonna 2014. Esityskausi siirtyi keväämmälle missä se on pysynyt tähän päivään asti. Lasse Kantola palasi ohjaamaan, ja Anna-Elina Tikkanen vastasi jälleen musiikista.

esityskausi oli Sound of musicissa 27-4-10.5. Ohjaaja Lasse Kantola kuvaili vuonna 2014 työskentelyä Tiirismaan opiskelijoden parissa antoisaksi: ”Täällä on ihan oma maailmansa ja ihan oma taikansa tässä koulussa”.

Musikaali on tunnettu klassikkomusiikistaan ja kappaleistaan, jota orkesteri pääsi soittamaan täydellä innolla.

Musikaali oli viimeinen koulun liikuntasalissa toteutettu teos ennen lukion muuttoa uusiin tiloihin Aikuiskoulutuskeskuksen rakennukseen.

THE ADDAMS FAMILY

( Kuvat: Sonja Siikanen)

Tiirismaan lukio muutti syksyllä 2015 aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin. Uusissa tiloissa ei ollut liikuntasalia, mutta tämä ei musikaalien tekemistä jarruttanut: The Addams Family nähtiin Tiirismaan lukion toteuttamana Lahden Vaahterasalin lavalla 27.4-10.5 2016. Näytelmän ohjasi jälleen Lasse Kantola.

Hiukan kummitukselinen musikaali tunnetaan hulluista roolihahmoistaan, satiiristaan  ja tunnuskappaleestaan. Vaahterasalin lavan täytti monikymmenenpäinen tanssiva ensemble, jälleen Laura Peltoniemen koreografian johdolla. Orkesteri soitti haastavia melodioita Anna-Elina Tikkasen johdolla.

Lavastuksen toteutuksesta vastasi Amadeu Vives. Tämä musikaali muistetaan Tiirismaalla juuri vaikuttavasta lavastuksesta ja puvustuksestaan.

The Addams Familysta eteenpäin Tiirismaalla on nähty musikaali tai musiikkinäytelmä joka vuosi.

MISSION FINLAND

(Kuvat: Veijo Ruotanen)

Keväällä 2017 Vaahterasalilla esitettiin musiikkinäytelmä Mission Finland. Esitykset ajoittuivat toukokuun alkuun. Erityistä teoksessa oli se, että se oli opiskelijoiden itse käsikirjoittama. Musiikkinäytelmän palasi ohjaamaan Suvi Vanhalakka, ja koreografiasta vastasi jälleen Laura Peltoniemi.

Näytelmä oli osa virallista Suomi 100-juhlintaa. Tarinassa seikkaili viisi nuorta, jotka matkustivat läpi Suomen aikakausien Kalevalasta aivan 1995-kiekkovuoteen saakka. Musiikki koostui monesta tunnetusta suomalaisesta kappaleesta, myös nekin eri aikakausista. Musiikin sovitti ja johti Anna-Elina Tikkanen, laulunjohdosta vastasi Ulla Renko.

Syksyllä 2017 Tiirismaa oli mukana myös kolmen Lahden lukion toteuttamassa musiikkinäytelmässä Memory Scan. Esitykset olivat Felix-Krohn salissa marraskuun aikana.

VIULUNSOITTAJA KATOLLA

(Kuvat: Suman Knuuttila)

Keväällä 2018 Tiirismaa tarttui taas Broadway-klassikkoon kiinni; erääseen Suomen suosituimmista musikaaleista, Viulunsoittaja Katolla-teokseen. Musikaali oli Tiirismaalle ensimmäinen laatuaan: Esitys oli Lahden Kaupunginteatterin Tiirismaan musikaalitoiminnan kanssa, ja Viulunsoittaja Katolla esitettiin teatterin Eero-näyttämöllä 26.4-12.5 2018.

Näytelmän klassikkotarina kertoo pienestä juutalaisyhteisöstä Anatevkan kylässä 1900-luvun alussa, sekä maitomies Tevjen perheenjäsenien elämästä muuttuvassa maailmassa.  Musikaalin ohjasi Aleksi Lavaste. Musiikista, orkesterista sekä laulusta vastasi jälleen Anna-Elina Tikkanen sekä Ulla Renko. Koreografian ohjasi Sari Louko. Värikkään lavasteen toteutti Amadeu Vives. Puvustuksen toteutti Ulpu Korkeamäki sekä ryhmä opiskelijoita.

Musikaali oli monella tapaa suuri projekti: noin 40-henkisen ensemblen ja 20-henkisen orkesterin lisäksi teosta oli tekemässä joukko opiskelijoita myös lavastus- ja puvustustehtävissä. Musikaalia työsti siis yhteensä liki sata ihmistä.

Esitys sai paljon positiivista palautetta musiikin, roolien ja tarinan toteutuksesta, sekä mediahuomiota Lahden seudulla. Viulunsoittaja Katolla aloitti yhteistyön Kaupunginteatterin ja lukion musikaalien välillä.

MITEN MENESTYÄ VAIVATTA LIIKE-ELÄMÄSSÄ

Vuoden 2019 Tiiriismaan musikaali on 25.4 alkaen esitettävä klassikko broadway-komediamusikaali, 60-luvun bisneskiekuroista kertova Miten menestyä vaivatta liike-elämässä! Teoksen työryhmään palaa musiikinopettajien lisäksi jälleen ohjaaja Aleksi Lavaste ja koreografi Sari Louko, monikymmenpäinen joukko tanssivia ja laulavia näyttelijöitä ja kokonainen orkesteri soittamaan musikaalin menevää musiikkia. Esitys nähdään jälleen lukion ja teatterin yhteistyönä Eero-näyttämöllä.

(Kuva: Viljam Mikkelsson)